Soldatii robot ai viitorului

Americanii planuiesc sa construiasca soldati roboti care… sa nu comita crime de razboi asemenea oamenilor.

Soldatii robot ai viitorului

Americanii planuiesc sa construiasca soldati roboti care… sa nu comita crime de razboi asemenea oamenilor.

Armata Statelor Unite si Marina au angajat experti in etica pentru a preveni crearea unui robot precum “Terminator”. Pana in 2010, Statele Unite ale Americii vor investi 4 miliarde de dolari intr-un program de cercetare numit “Sisteme Autonome” (sisteme care se auto-guverneaza).

Pentru constructia acestor roboti, au fost recrutati experti englezi care vor impiedica robotii sa incalce Conventiile de la Geneva.
Colin Allen, un om de stiinta de la Universitatea Indiana a publicat deja o carte, Masinile Morale: Invatand robotii despre bine si rau”, in care trece in revista argumentele pro si contra .

El a transmis catre “The Daily Telegraph”: “Intrebarea la care vor raspunsuri este daca pot fi construite arme automate care pot fi conformate cu legile razboiului. Putem folosi teorii etice pentru a realiza aceste masini?”

Ronald Arkin, un informatician de la Universitatea Georgia Tech, lucreaza la software-ul pentru Armata Statelor Unite. El a scris un raport in care spunea ca robotii nu sunt perfect etici in lupta, dar sunt mai etici decat soldatii umani.
El spune ca robotii nu simt nevoia de a se proteja , nu au emotii care sa le intunece judecata sau care sa ii faca sa raspunda cu ura si frustrare, unor situatii de pe campul de lupta.

Recent, compania QuinetiQ a realizat un robot pentru armata americana, a carui armament poate varia de la spray paralizant pana la arme automate de 7.62 mm.
Insa aceasta generatie de roboti e controlata de oameni prin telecomanda. Cercetatorii vor sa realizeze soldati-roboti ce pot identifica singuri tinta, care sa distinga intre fortele inamice precum tancuri sau oameni inarmati, si tintele ce trebuie ocolite precum ambulantele sau civili.

Software-ul ar trebui realizat in conformitate cu Conventiilor de la Geneva.

Dr. Allen a aplaudat decizia de a ataca dilemele etice. “E timpul sa ne gandim la teoriile etice si sa construim software ce ne va asigura ca robotii se vor comporta corect”.

Deja avem calculatoare care iau decizii ce influenteaza viata oamenilor, dar din punct de vedere etic, ele sunt oarbe”.
Dr. Allen a mentionat ca armata americana doreste roboti autonomi. Robotii cei mai costisitori sunt sub comanda directa a oamenilor, deoarece nu-si permit sa-i piarda.

Unii sceptici spun ca va fi imposibil sa se realizeze roboti ce nu vor gresi, sau nu vor comite lucruri grave atunci cand se vor “defecta”, precum in filmul Robocop.

Noel Sharkey, un cercetator in domeniul calculatoarelor de la Universitatea Sheffield, cunoscut pentru implicarea in show-ului “Robot Wars” este un critic principal al planurilor SUA. El spune: “Imi trece un fior pe sira spinarii. Lucrez in domeniul inteligentei artificiale de zeci de ani, iar ideea unui robot care sa poata lua viata unui om, este infioratoare.”