Rusia anunţă telefoane mobile care promovează valori ruseşti

Smartphone-urile şi alte dispozitive vândute în Rusia trebuie să fie preinstalate cu un software care să fie rezonabil din punct de vedere moral şi care încurajează valorile tradiţionale ruseşti

Rusia anunţă telefoane mobile care promovează valori ruseşti

Preşedintele Vladimir Putin a semnat anul trecut legislaţia care impunea ca toate smartphone-urile, computerele şi televizoarele inteligente vândute în ţară să fie preinstalate cu software-ul rusesc.

Serviciul Federal Anti-Monopol a elaborat acum linii directoare care descriu ce tipuri de software ar putea fi obligatorii.

Un proiect de rezoluţie guvernamental văzut de Reuters a spus că un astfel de software ar trebui să ajute la „formarea priorităţii valorilor spirituale şi morale tradiţionale ruseşti”. Trebuie să fie atât popular, cât şi sigur.

Textul nu a definit în mod explicit aceste valori, iar biroul de monopol nu a răspuns imediat unei solicitărie de comentarii.

Pe parcursul celor două decenii la putere, Putin s-a aliniat viziunii Bisericii Ortodoxe Pravoslavnice şi a căutat să îndepărteze Rusia de valorile occidentale liberale. "Ideea liberală a devenit învechită", a spus el într-un interviu acordat Financial Times anul trecut.

Proiectele de norme prevăd că software-ul şi aplicaţiile pot fi prezentate spre examinare de către companii private, entităţi de stat sau banca centrală. Acestea urmează să fie finalizate până la sfârşitul lunii, apoi vor fi discutate cu jucătorii de pe piaţă şi supuse guvernului spre adoptare în martie.

Rusia a introdus în ultimii ani legi mai stricte pe internet, cerând motoarelor de căutare să şteargă unele rezultate de căutare, serviciilor de mesagerie să cedeze cheile de criptare serviciilor de securitate pentru ca acestea să cerceteze mesajele - şi reţelelor sociale să stocheze datele utilizatorilor pe serverele din ţară.

La sfârşitul anului trecut, în Rusia a intrat în vigoare legea care cere construirea runet, versiunea rusească a Marelui Zid Informatic al Chinei, care poate izola utilizatorii de internet din Rusia de webul global.

Oficial, motivul este securitatea cibernetică a Rusiei, însă iniţiativa serveşte foarte bine metodelor autocratice ale Rusiei.