Reușită majoră a oamenilor de știință: au realizat teleportarea cuantică

Cercetatorii de la Universitatea din Bristol si de la Universitatea Tehnica din Danemarca au anuntat ca au realizat, pentru prima oara

Reușită majoră a oamenilor de știință: au realizat teleportarea cuantică

Cercetatorii de la Universitatea din Bristol si de la Universitatea Tehnica din Danemarca au anuntat ca au realizat, pentru prima oara, teleportarea cuantica intre doua procesoare ale unor calculatoare diferite.

 

Echipa a transmis informatia instantaneu de la un cip la altul, fara ca cele doua calculatoare sa fie conectate fizic sau electronic. Aceasta reusita deschide usa pentru noi domenii ale stiintei: Internetul si calculatoarele cuantice.

Teleportarea informatiei a fost posibila gratie fenomenului numit inseparabilitate cuantica, potrivit NewsAtlas.com.

Pe scurt, acesta arata ca doua particule, aflate la distanta una de alta, pot sa aiba o legatura intre ele in asa fel incat masurarea starii cuantice a uneia dintre ele schimba instantaneu starea cuantica a celeilalte particule.

Cu alte cuvinte, ele pot “comunica“, desi nu se afla in apropiere, iar schimbarea proprietatii uneia provoaca instantaneu acelasi efect asupra celeilalte. Adica informatia este teleportata intre cele doua particule.