Rămășițele unei păduri luxuriante, descoperite sub gheața din Antarctica

În urmă cu aproximativ 90 de milioane de ani, în vestul Antarcticii creștea o pădure tropicală luxuriantă, arată o echipă de cercetare care a studiat fosilele

Rămășițele unei păduri luxuriante, descoperite sub gheața din Antarctica

În urmă cu aproximativ 90 de milioane de ani, în vestul Antarcticii creștea o pădure tropicală luxuriantă, arată o echipă de cercetare care a studiat fosilele, urmele de polen și sporii descoperiți recent pe continentul înghețat.

Lumea era un loc foarte diferit în acele vremuri. Pe la jumătatea perioadei Cretacicului (cu 145-65 de milioane de ani în urmă), dinozaurii cutreierau Pământul, iar nivelul mării era cu 170 de metri mai ridicat decât acum.

La tropice, temperatura apei de la suprafața oceanelor (până la 20 de metri adâncime) era de 35 de grade Celsius. Acest climat foarte cald a permis existența unei păduri tropicale – similare cu cele din Noua Zeelandă de astăzi – în Antarctica.

Rămășițele pădurii tropicale au fost descoperite sub gheața Antarcticii într-un nucleu de sedimente pe care o echipă de cercetători internaționali l-a colectat de lângă ghețarul Pine Island în 2017.

Imediat ce au văzut sedimentele, specialiștii și-au dat seama că au găsit ceva neobișnuit. Stratul, care s-a format acum aproximativ 90 de milioane de ani, avea o culoare diferită.

După ce au scanat blocul de sedimente, oamenii de știință au descoperit o rețea densă de rădăcini pe întreaga mostră de sol. Pe lângă rădăcini, au descoperit polen, spori și resturi de plante din Cretacic.

Analizând polenul și sporii, Ulrich Salzmann, paleoecolog la Universitatea Northumbria din Anglia, a reușit să reconstruiască vegetația și climatul care existau acum 90 de milioane de ani în vestul Antarcticii.

Sedimentele au dezvăluit că, la mijlocul Cretacicului, Antarctica avea o climă blândă, cu o temperatură medie anuală de aproximativ 12 grade Celsius.

Vara, temperatura medie de pe continent era de 19 grade Celsius, iar temperatura apei din râuri și mlaștini ajungea până la 20 de grade Celsius.

Aceste temperaturi sunt impresionant de ridicate, având în vedere că Antarctica trecea printr-o noapte polară de patru luni, ceea ce înseamnă că timp de o treime din fiecare era lipsită de lumina solară.

Cu toate acestea, lumea era mai caldă atunci, deoarece concentrația de dioxid de carbon din atmosferă era ridicată – chiar mai mare decât s-a crezut anterior, potrivit analizei nucleului de sedimente.