Preacuviosul android: Un templu budist din Japonia are un preot robot

Un templu japonez vechi de 400 de ani încearcă să reaprindă interesul pentru budism cu ajutorul unui preot-robot despre care se crede că va schimba fața acestei religii.

Preacuviosul android: Un templu budist din Japonia are un preot robot

Un templu japonez vechi de 400 de ani încearcă să reaprindă interesul pentru budism cu ajutorul unui preot-robot despre care se crede că va schimba fața acestei religii. Asta, în ciuda faptului că criticii au comparat androidul cu monstrul lui Frankenstein.

Androidul Kannon, inspirat de zeița budistă a milei, ține predici la templul Kodaiji din Kyoto. Ceilați preoți ai templului prezic că robotul ar putea să dobândească într-o bună zi o înțelepciune fără limite, datorită inteligenței artificiale.

Preoții budiști speră că androidul Kannon, care slujește la templu din 2018, va ajuta oamenii să găsească soluții chiar și la cele mai dificile întrebări.

Robotul, care are mărimea unui adult, își poate mișca trunchiul, brațele și capul. Mâinile, fața și umerii îi sunt acoperiți cu silicon, pentru a replica pielea umană. Robotul își împreunează mâinile ca să se roage și are un ton blând.

Componentele mecanice care îl alcătuiesc sunt la vedere. Cavitatea craniană este plină de fire și lumini, care se extind de-a lungul întregului corp din aluminiu.

O cameră video minusculă, instalată în ochiul drept, completează această entitate stranie, cu aspect de cyborg.

Dezvoltat cu costuri de aproape un milion de dolari în cadrul unui proiect de colaborare dintre templul Zen și renumitul profesor de robotică Hiroshi Ishiguro, de la Universitatea din Osaka, robotul predică despre compasiune și despre pericolele reprezentate de dorință, furie și ego.

Cum influența religiei asupra vieții de zi cu zi aproape a dispărut în Japonia, Goto speră că preotul-robot de la Kodaiji va reuși să vorbească generației tinere într-un mod în care preoții tradiționali nu sunt capabili să o facă.

Androidul pios rostește predici din „Sutra inimii” în limba japoneză, iar traducerile în engleză și chineză sunt proiectate pe un ecran, pentru vizitatorii străini.

Potrivit unui sondaj realizat de cercetătorii de la Universitatea din Osaka, reacțiile față de preotul-robot sunt dintre cele mai diverse. Mulți și-au exprimat surprinderea cu privire la aspectul atât de „uman” al robotului.