Piatra Sayhuite – misterul monolitului incaș ce seamănă cu o hartă tridimensională

Piatra Sayhuite, o sculptură în granit ce pare o hartă sau o machetă tridimensională

Piatra Sayhuite – misterul monolitului incaș ce seamănă cu o hartă tridimensională

Piatra Sayhuite, o sculptură în granit ce pare o hartă sau o machetă tridimensională, este unul dintre cele mai bizare artefacte din moștenirea civilizației Inca.

 

Când maeștrii civilizației Inca au construit citadelele și fortărețele, au folosit de multe ori un proces în cadrul căruia ciopleau blocuri masive de piatră și le poziționau în armonie perfectă, în cea mai bună poziție posibilă, fără să folosească mortar. Această modalitate de construcție este evidentă în Peru, la Machu Picchu, unul dintre siturile celebre asociate cu incașii.

Însă rămășițe ale unor structuri similare au fost descoperite în multe alte locuri din America de Sud, datând atât din perioada preincașă, cât și din perioada în care Imperiul Inca era una dintre cele mai mari puteri de pe planetă.

La apogeu, în secolele XIV și XV, Imperiul Incaș a prosperat nu numai pe teritoriul peruan de azi, ci până în nord-vestul continentului, la granițele Ecuadorului de azi, iar în sud până la Santiago, cel mai mare oraș din Chile…

 

… Părăsind Machu Picchu, ajungem la Sayhuite, un sit incaș important, aflat la 46 de kilometri de orașul peruan Abancay. Potrivit cercetătorilor, acest sit antic (numit și Saywte) era, după unele interpretări, un centru religios legat de un „cult al apelor”.

Referitor la acest „cult al apelor”, se cuvine să facem următoarea mențiune. Egiptologul John Anthony West atrăgea atenția că, atunci când arheologii nu înțeleg scopul unui obiect antic, au tendința să îl pună pe seama religiei. Este o „soluție” la îndemână, dar care, de fapt, nu ne ajută să înțelegem prea multe.

Legenda spune că aici se afla un templu acoperit cu foițe groase de aur.

Nu s-a descoperit urma vreunui astfel de templu la Sayhuite, însă în zonă au fost descoperite multe alte artefacte excepționale, inclusiv cea mai neobișnuită descoperire, Piatra Sayhuite.