Misterul morții subite a mii de păsări, peste tot în lume, rămâne nerezolvat

În Rusia, Statele Unite, Spania, în colțuri diferite de lume, în ultima perioadă au fost găsite sute de păsări moarte în același loc, fără ca oamenii de știință să fi găsit vreo explicație general împărtășită.

Misterul morții subite a mii de păsări, peste tot în lume, rămâne nerezolvat

În Rusia, Statele Unite, Spania, în colțuri diferite de lume, în ultima perioadă au fost găsite sute de păsări moarte în același loc, fără ca oamenii de știință să fi găsit vreo explicație general împărtășită. Investigațiile bat pasul pe loc, apar tot mai multe ipoteze, în timp ce altele au fost deja eliminate. 

Un bărbat care se plimba pe străzile orașului Balakovo, de pe Volga, în Rusia, a descoperit în urmă cu aproape o săptămână cadavre de păsări zăcând pe șosea și pe străzile din apropiere:

Bărbatul spune că nicio urmă de glonț sau alte semne de violență nu erau vizibile asupra păsărilor.

Veterinarii care au fost chemați în ajutor au descoperit apoi în oraș sute de cadavre de ciori care păreau să fi murit în același timp. 

Poluare, artificii, poate...5G?!

Localnicii și-au adus aminte apoi că în apropierea zonei respective se auziseră focuri de artificii. Unii au spus că de vină ar fi fenomene naturale - curenți puternici de aer sau coliziunea accidentală între două stoluri. Alții s-au grăbit să dea vina pe emisiile poluante ale uzinelor din zonă, dar s-au găsit și persoane care s-au grăbit să invoce mult hulitul 5G, deși un astfel de sistem n-a ajuns să fie instalat în Rusia.

În orice caz, veterinarii au exclus ipoteza unei gripe aviare sau a altor boli infecțioase specifice păsărilor.

Investigațiile continuă. 

Plămâni afectați?

Mierle albastre, mierle negre, vrăbii, muscari... De cealaltă parte a Atlanticului, la granița dintre Mexic și Statele Unite, bilanțul păsărilor găsite moarte este și mai dramatic, de ambele părți ale frontierei. Câteva sute de mii de păsări au murit începând din 20 august și cauza unui astfel de fenomen rămâne un mister. 

Martori și biologi au povestit că au remarcat totuși un comportament neobișnuit la unele dintre aceste păsări, cu puțin timp înainte să moară: vietățile căutau hrană și insecte la sol, deși ele trăiesc de obicei în copaci și în tufișuri și evită să coboare pe pământ. 

Potrivit primelor elemente ale cercetărilor, seceta și incendiile care au lovit această parte a continentului american ar putea fi luate în considerare. Obligate să-și înceapă migrația mult mai devreme decât de obicei, păsările n-ar fi acumulat suficientă grăsime pentru a le asigura consumul energetic de-a lungul voiajului lor și ar fi murit subit. În același timp, fumul de la incendii s-ar putea să le fi afectat plămânii sau să le fi obligat să-și schimbe traseul. Însă Martha Desmond, biolog și profesor al Universității New Mexico, a declarat la CNN că dincolo de evenimentele meteorologice trebuie să se fi întâmplat și altceva. 

Lovite de avion sau de fulger?

La rândul lor, elvețienii au descoperit peste 100 de grauri morți în satul Triboltingen. Universitatea din Berna a efectuat autopsii și cercetătorii au ajuns la concluzia că decesul pare să fi survenit în urma unor traumatisme cauzate de o lovitură puternică, dar nu au putut determina originea acestui șoc.

Să fi fost graurii loviți de un avion? De un fulger? De un camion? Cotidianul LeMatin.ch a relatat că în ziua respectivă cerul era cu puțini nori, iar vremea era plăcută. Deci, ipoteza fulgerului ar fi exclusă. În ceea ce privește avionul, aceste păsări zboară la o altitudine mult prea mică pentru a se fi întâlnit în zbor cu vreun aparat. Teza camionului este mai plauzibilă, din acest punct de vedere, dar totuși improbabilă, dat fiind numărul mare de păsări moarte dintr-odată.

Misterul a rămas întreg. Iar autoritățile au decis să și închidă dosarul, pentru că nu au găsit niciun indiciu de otrăvire sau boală. 

„Cădeau porumbeii din cer precum pietrele”

Ceva mai devreme în cursul acestui an, la sfârșitul lunii martie, zeci de cadavre de porumbei au fost găsite pe o stradă din cartierul Eixample din Barcelona. O înregistrare video care s-a răspândit masiv pe rețele sociale - asta abia în luna mai - afirma că moartea lor ar fi fost cauzată de desfășurarea echipamentelor 5G în zonă. „Porumbeii cad din cer ca pietrele, se întâmplă în apropierea antenelor 5G”, a scris cineva pe Twitter.

Însă după investigații și după efectuarea autopsiilor, de data aceasta autoritățile au putut rezolva enigma. Evident că nu avea nicio legătură cu antenele 5G. Păsările muriseră cel mai probabil din cauza unei intoxicații alimentare. 

Cu o lună mai devreme, alte sute de porumbei fuseseră găsiți morți în circumstanțe asemănătoare, tot în apropiere de Barcelona. Atunci ar fi fost vorba de o otrăvire.

Culmea este că astfel de fenomene nu s-au petrecut numai în acest an. La sfârșitul anului 2010 - începutul anului 2011 erau de asemenea descoperite sute de păsări moarte, din diverse specii, în diferite locuri din lume, inclusiv la București. Și atunci au fost formulate diverse ipoteze. Printre altele, că ar fi fost speriate de zgomotul artificiilor din noaptea de Revelion. Dar cum moartea lor a continuat și în ianuarie și cum de 5G încă nu se pomenea pe atunci, conspiraționiștii au emis ipoteza că marile puteri testau arma sonică.