La Cernobîl au fost descoperite ciuperci care se hrănesc cu radiații

Recent, oamenii de știință au descoperit la Cernobîl mai multe specii de ciuperci care au o abilitate extraordinară: se hrănesc cu radiații.

La Cernobîl au fost descoperite ciuperci care se hrănesc cu radiații

Indiferent că s-au confruntat cu cataclisme provocate de asteroizi sau cu fenomene climatice extreme, planeta Pământ și formele de viață care trăiesc au găsit mereu o modalitate de a supraviețui.

Accidentul nuclear de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986, a fost cel mai grav dezastru de acest tip din istorie.

Mii de oameni au murit în chinuri groaznice sau au rămas bolnavi sau mutilați pe viață din cauza cantității radiațiilor eliberate în atmosferă în acea zi fatidică.

Astăzi, la peste trei decenii de la incident, radiațiile persistă în zona Cernobîlului. Și totuși, acest loc deosebit de periculos a devenit un paradis pentru niște organisme bizare.

Oamenii de știință au descoperit cel puțin 200 de specii și 98 de genuri de ciuperci care se „hrănesc” cu radiațiile de la Cernobîl.

Descoperirea uluitoare a fost documentată pentru prima dată în 1991, când savanții au găsit ciuperci crescând pe pereții reactorului nuclear abandonat, care era încă „inundat” în radiații gama.

Uimiți, cercetătorii au început să studieze organismele (cunoscute sub denumirea de „ciuperci negre”, datorită cantității mari de melanină pe care o conțin) și au descoperit trei specii diferite care se hrăneau cu radiațiile gama.

Aceste specii, Cladosporium sphaerospermum, Cryptococcus neoformans și Wangiella dermatitidis, creșteau mult mai repede în prezența radiațiilor. Mai mult, ciupercile creșteau în direcția radiațiilor, ca și cum ar fi fost atrase în mod natural de ele.

Deoarece conțin o cantitate mare de melanină, ciupercile sunt capabile să se alimenteze din razele gama și să le transforme în energie chimică. Acest proces se numește radiosinteză.

Acest lucru i-a determinat pe oamenii de știință să se întrebe dacă melanina din celulele pielii umane ar putea transforma, și ea, radiațiile în „hrană”, dar deocamdată părerea generală e că acest lucru nu este posibil.

Cu toate acestea, savanții nu exclud această posibilitate în ceea ce privește alte forme de viață.

Acum, oamenii de știință vor să afle cum ar putea ajuta omenirea ciupercile „mâncătoare” de radiații.

În primul rând, ciupercile ar putea contribui la protejarea celor expuși frecvent la radiații, precum bolnavii de cancer și inginerii care lucrează la centralele nucleare.

Oamenii de știință speră, de asemenea, că ciupercile vor putea fi utilizate pentru a dezvolta o sursă biologică de energie prin transformarea radiațiilor.

De asemenea, abilitatea unică a acestor ciuperci ar putea fi utilă în cadrul călătoriilor în spațiu. În 2016, SpaceX și NASA au trimis pe Stația Spațială Internațională mai multe tulpini de ciuperci de la Cernobîl, pentru a fi testate în condiții de imponderabilitate.

Rezultatele studiului NASA s-ar putea dovei utile pentru misiunile spațiale viitoare, oferindu-e astronauților posibilitatea de a se proteja de cantitățile uriașe de radiații cosmice.