Harta care arata cum era Antarctica inainte sa fie acoperita de gheata

Harta amiralului turc Piri Reis a ridicat inca din 1929 numeroase semne de intrebare

Harta amiralului turc Piri Reis a ridicat inca din 1929 numeroase semne de intrebare. A fost descoperita de catre teologul Gustav Deissman in palatul TopKapi din Istanbul. Aceasta descria cu o acuratete impecabila coastele celor două Americi, ba, mai mult, Antarctica parea ca este neacoperita de gheata (acum 6.000 de ani, susțin sursele)

Harta a fost întocmită și semnată de cartograful turc Hagji Ahmed Muhiddin Piri , numit Piri Reis, și este datată din 1513 d.Hr. Reis a fost un amiral în marina turcă, un marinar cu experiență și un cartograf, care a susținut că a folosit 20 de hărți sursă și diagrame pentru a construi harta, inclusiv 8 hărți ptolemaice, 4 hărți portugheze, o hartă arabă și o hartă de Christopher Columbus.

De la descoperirea sa, harta Piri Reis a stârnit atât intriga, cât și controverse, mai ales datorită prezenței a ceea ce pare a fi o reprezentare a Antarcticii cu 300 de ani înainte de a fi descoperită. O altă față – dacă nu chiar mai interesantă a aspectului Antarcticii – este că pare să arate masa de pământ înainte de a fi acoperită cu gheață, acum 6000 de ani.

Grecii au reușit să creeze hărți cilindrice pe baza cunoștințelor lor despre un pământ sferic, deși proiecția mercatorială nu a fost folosită de europeni până mai târziu în secolul al XVI- lea și au putut, de asemenea, să folosească astronomia și geometria pentru a calcula latitudinea și longitudinea insa pentru acele vremuri aceasta harta ramane ingropata intr-un mister adanc.