Două cufere bizare descoperite în Egipt dezvăluie indicii privind mormântul faraonului Tutmes al II-lea
Arheologii care lucrează la unul dintre cele mai cunoscute situri egiptene au făcut o descoperire uimitoare: un cufăr de piatră și o cutie de lemn cu conținut neobișnuit.

Experții consideră că aceste descoperiri curioase sunt foarte importante, deoarece ar putea duce spre mormântul faraonului Tutmes al II-lea, care a murit în urmă cu peste 3.500 de ani.
Descoperirea a fost făcută de o echipă de arheologi polonezi de la Institutul de Arheologie al Universității din Varșovia, condusă de profesorul Andrejz Niwinski, potrivit Ancient Origins.
Cufărul a fost descoperit la Deir el-Bahari, pe malul Nilului, în apropiere de faimoasele situri Luxor și Karnak. Deir el-Bahari este un complex masiv de morminte regale și alte monumente, aici găsindu-se inclusiv faimosul mormânt al reginei Hatșepsut. Echipele poloneze lucrează în acest loc încă din anii ’60.
Cufărul de piatră misterios
Cutia de piatră cu artefacte a fost descoperită din pură întâmplare. Cufărul a fost găsit printre resturi și părea doar un alt bloc de piatră folosit la construcții în vremuri străvechi.
Potrivit lui Niwinski, „numai după o privire mai atentă ne-am dat seama că este vorba de un cufăr”. Cutia de piatră este, practic, un cub cu latura de 40 de centimetri.
Cufărul de piatră conținea mai multe obiecte surprinzătoare, toate înfășurate cu grijă în pânză de in. În total, erau trei pachete învelite în pânză.
Într-unul se găsea un schelet de gâscă – aproape sigur sacrificată în scopuri religioase. Al doilea pachet conținea ceea ce pare să fi fost un ou de gâscă.
În fine, în cel de-al treilea pachet a fost găsit un ou de ibis, o pasăre care avea o enormă semnificație simbolică pentru vechii egipteni.
Apoi, arheologii polonezi au găsit un alt mănunchi de pânză de in lângă caseta de piatră. În interiorul acestuia se afla o cutie mică, din lemn, care avea forma unei vechi capele mortuare egiptene.
Cutia cu numele faraonului
Pe această cutie este inscripționat numele faraonului Tutmes al II-lea. Numele faraonului și natura obiectelor descoperite i-au uimit pe arheologi.
Toate elementele indică faptul că acest cufăr are legătură cu regalitatea. Simbolismul articolelor găsite arată, de asemenea, că acesta era un depozit regal asociat cu Tutmes al II-lea.
Niwinski a declarat că „depozitul regal indică un templu sau un mormânt ridicat în numele faraonului”.
Cuferele indică faptul că inclusiv Tutmes al II-lea a fost îngropat în acest cimitir, dar locul exact este necunoscut de mai bine de trei milenii.
Faraonii Tutmes al II-lea și Hatșepsut
Tutmes al II-lea a fost faraon doar trei ani (în perioada 1476 – 1479 î.e.n.). S-a căsătorit cu sora sa, Hatșepsut (după obiceiul regilor egipteni), și a murit la vârsta de doar 16 ani.
Aceste căsătorii erau rezultatul unor necesități politice și dinastice. Se pare că sora sa l-a dominat complet pe tânărul monarh, iar acesta nu a condus niciodată cu adevărat Egiptul. Hatșepsut și-a continuat domnia și a devenit primul faraon femeie, fiind considerată un lider puternic.
Imediat după descoperire, echipa din Polonia a început să caute mormântul tânărului rege. Cele două casete și conținutul acestora i-au convins că locul de înmormântare al lui Tutumes al II-lea se găsește undeva în apropiere.
Liderul expediției consideră că sunt „foarte aproape” de identificarea locului în care a fost îngropat Tutmes al II-lea. Aceasta ar fi o descoperire de importanță istorică enormă, deoarece majoritatea mormintelor regale identificate până acum au fost jefuite în antichitate.
Ultimul mormânt descoperit intact a fost cel al regelui copil Tutankhamon, în care a fost depozitat un întreg tezaur regal.