Despre istoria tăinuită a unor civilizații străvechi

Din Carelia, la vest, pâna în Ciukotka, la est, pamânturile rusesti de azi mustesc de istorie.

Despre istoria tăinuită a unor civilizații străvechi

Din Carelia, la vest, pâna în Ciukotka, la est, pamânturile rusesti de azi mustesc de istorie. O istorie mai degraba tainuita, dar cu atât mai fascinanta, care poate evoca vremuri de acum mii de ani.

 

Călugării și „Nasul Diavolului”

Onega, al doilea cel mai mare lac din Europa, se afla la 700 km nord-vest de Moscova si aparent nu prezinta nimic special. Carelienii din satele înconjuratoare pescuiesc, vâneaza în paduri, dar aici nu e nimic diabolic.

Totusi, când primii calugari ortodocsi au ajuns în zona, au gasit petroglife vechi, realizate de nu se stie ce populatie. Între ele, un desen urias (lung de 2,46 metri), care se spune ca l-ar înfatisa pe „diavol” sub chipul unei creaturi antropomorfe dotate cu un fel de masca.

 

Îngroziti de aceasta imagine, calugarii au gravat si ei o cruce mare alaturi de desenul sinistrei fapturi, în speranta ca Iisus va birui monstrul.

Locul a fost numit de atunci „Nasul Diavolului” si arheologii au estimat vechimea sa la circa 5.000 de ani, originea petroglifelor fiind legata probabil de stramosi ai actualilor finlandezi si carelieni, dar este imposibil de spus daca ele erau învestite cândva cu puteri oculte.

Cert e ca, de mai multe decenii, nimeni nu mai vietuieste în vecinatatea „demonului”, ultimul sat din zona fiind abandonat în anii 1970. Dar, cel mai probabil, nu de teama vreunei vizite din Infern!

Arkaim – Cetatea Soarelui

Descoperit la sfârsitul anilor 1980, situl Arkaim se afla în mijlocul unui tinut al nimanui, pierdut în stepa regiunii Celiabinsk. Arheologii au demarat aici sapaturi în anii 1990, ele continuând si astazi, semn ca acolo se afla vestigii valoroase.

Pâna acum, s-a putut aprecia ca, prin secolele al III-lea – al II-lea î.Hr., pe locul respectiv se înalta o cetate importanta, dotata cu o piata centrala si protejata de ziduri si de santuri de aparare.

Potrivit istoricilor, locuitorii din Arkaim erau sedentari, particularitate rar întâlnita la populatiile stepelor din acele vremuri, si cresteau animale erbivore.

De la descoperirea sa, Arkaim a suscitat si felurite opinii, controverse ori chiar teorii aproape hazardate. Astfel, daca pentru oamenii de stiinta complexul în curs de decopertare reprezinta un adevarat tezaur, simplii amatori sunt si ei mândri de ceea ce releva sapaturile.