Descoperire istorică în România, veche de 3.000 de ani.

Cercetătorii au făcut o descoperire istorică în România! Ce a găsit un bihorean poate schimba tot ceea ce știam până acum

Descoperire istorică în România, veche de 3.000 de ani.

Descoperire istorică în România, veche de 3.000 de ani

Un bihorean a găsit trei piede de podoabe și un inel de bronz în localiyayea Gălășeni, comuna Aștileu. Ioan Marta a anunțat Muzeul Țării Crișurilor din Oradea cu privire la cele descoperite. Conform comunicatuliui muzeului, decoperirea a fost făcută luni, dar bihoreanul a anunțat instituția vineri. Totul s-a produs în timp ce Ioan Marta inspecta un teren cu ajutorul unui detector de metale pe care îl deține și folosește legal.

Marta l-a anunțat ulterior pe primarul comunei, Valise Lazăr, care i-a chemat pe arheologii Doru Marta, de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, şi Gruia Fazecaş, de la MŢC, pentru preluarea și evaluarea obiectelor găsite, arată bihoreanul.ro. Conform sursei citate, cele trei piese de podoabe și un inel de bronz au fost găsite la o adâncime de circa 20-30 de centimetri de sol și datează de la sfârșitul Epocii Bronzului, mai exact din anii 1.200 și 1.100 înainte de Hristos.

Cele trei podoabe se puteau folosi asemenea unor capse”

„Cele trei podoabe se puteau folosi asemenea unor capse deasupra unei bentiţe, la brâu sau chiar la jugul cailor”, a explicat arheologul Gruia Fazecaş. Specialistul a subliniat că descoperirea este cu atât mai impotantă pentru că până acum nu au mai fost găsite dovezi ale existențelor umane din acele timpul în Gălășeni.

„La câţiva kilometri mai sunt nişte morminte ale oamenilor preistorici, însă acelea datează din anii 1900 î.Hr, o diferenţă foarte mare de ani”, a mai spus Fazecaş. Acum, urmează ca un evaluator să stabilească prețul obiectelor, iar bihoreanul care a făcut descoperirea să primească 30% din valoarea acestora, precum arată legea. După ce măsurile de prevenție în contextul pandemiei de coronavirus vor fi ridicate, o echipă de specialiști de va deplasa la locul răspândirii.