Au fost descoperite 143 de Linii Nazca noi
O echipă de cercetare a descoperit 143 de geoglife noi cunoscute drept Liniile Nazca

O echipă de cercetare a descoperit 143 de geoglife noi cunoscute drept Liniile Nazca: o sumedenie de figuri antice și misterioase încrustate cu mult timp în urmă pe terenul arid din Peru. Una dintre figuri a fost descoperită de inteligența artificială, o premieră importantă în domeniul arheologiei.
Foarte complicate, aceste reprezentări de oameni, animale și obiecte datează, în unele cazuri, de 2.500 de ani și sunt atât de mari, încât multe dintre ele pot fi identificate numai din aer.
Arheologii de la Universitatea Yamagata din Japonia relatează că, în cadrul unui proiect de cercetare demarat în 2004, au descoperit 143 de geoglife necunoscute până acum, iar una dintre ele, pe care oamenii nu o detectaseră, a fost descoperită de inteligența artificială, relatează New York Times.
Se crede că geoglifele nou identificate au fost create între anii 100 î.e.n. și 300 e.n. Scopul acestor figuri atribuite culturii antice Nazca este încă dezbătut, dar știm măcar cum au fost construite.
Ipotezele anterioare sugerau că oamenii Nazca au făcut geoglifele gigantice – unele de sute de metri – ca să fie văzute de zeitățile din cer sau că au un rol astronomic.
În cadrul noilor cercetări, conduse de antropologul și arheologul Masato Sakai, echipa a analizat imagini de înaltă rezoluție, captate prin satelit, însă a făcut și muncă de teren, identificând două tipuri principale de geoglife, notează Science Alert.
Cele mai vechi desene (realizate în intervalul 100 î.e.n. – 100 e.n.), numite de Tipul B, au de obicei lungimi de mai puțin de 50 de metri, în timp ce efigiile de la o dată mai târzie (anii 100 – 300), numite de Tipul A, măsoară peste 50 de metri. Cea mai mare geoglifă descoperită de echipă are mai bine de 100 de metri.
Cercetătorii cred că geoglifele mai mari, de Tipul A, care au adeseori forma unor animale, erau situri unde se țineau ceremonii care implicau distrugerea unor vase de olărie (nu se cunosc motivele acestor acțiuni).
În schimb, simbolurile de dimensiuni mai mici, de Tipul B, erau situate de-a lungul unor poteci și s-ar putea să fi avut rolul de a orienta călătorii, probabil spre un spațiu ritual mai mare, de Tip A, unde se adunau oamenii.
Unele dintre desenele de Tip B sunt destul de mici, iar cel mai mic măsoară sub cinci metri, ceea ce înseamnă că descoperirea liniilor adeseori estompate este o sarcină dificilă, mai ales dacă ținem cont de întinderea enormă a regiunii deșertice Nazca.
De aceea, în urma unei colaborări experimentale cu cercetătorii de la IBM, echipa a folosit inteligență artificială dezvoltată de companie, funcționând pe un sistem analitic geo-spațial numit PAIRS Geoscope.
Rețeaua de învățare – IBM Watson Machine Learning Accelerator (WMLA) – a căutat prin cantități enorme de imagini furnizate de drone și sateliți ca să încerce să identifice semne ascunse care să indice existența unei Linii Nazca.
Sistemul a găsit o potrivire: conturul estompat al unei figuri umanoide de Tipul B, stând ridicată pe ambele picioare. Sensul simbolic al acestei figuri antice nu este încă clar, însă cercetătorii atrag atenția asupra faptului că geoglifa se afla lângă o potecă, așa că ar putea fi una dintre figurile cu rol de semn de orientare.
În orice caz, este o realizare uimitoare, cu un aer poetic: un sistem foarte avansat de gândire creat de oamenii zilelor noastre face posibilă descoperirea unui sistem simbolic, încă neînțeles, creat de antici.
Misterul remarcabil al Liniilor Nazca este departe de a fi rezolvat, însă echipele Yamagata și IBM susțin că va continua să lucreze împreună pentru a localiza și mai multe geoglife antice. Cine știe ce – sau pe cine – vom descoperi în viitor…