A fost descoperit cel mai vechi material de pe Terra, mai „bătrân” decât Sistemul Solar
Cu 51 de ani în urmă, lângă satul Murchinson, din Australia, a căzut un meteorit.

Cu 51 de ani în urmă, lângă satul Murchinson, din Australia, a căzut un meteorit. De-a lungul anilor, misterioasa rocă a fost studiată intens, dar cea mai importantă descoperire a fost făcută abia în 2019.
O echipă de cercetători a identificat pe suprafața meteoritului praf cosmic cu o vechime estimată la 7.5 miliarde de ani. Acesta este cel mai vechi material identificat vreodată pe Pământ.
Praful cosmic este cel mai vechi material solid descoperit vreodată. El ne oferă indicii asupra modului în care s-au format stelele din galaxia noastră, spune autorul principal al studiului, Philipp Heck, de la Universitatea din Chicago.
Praful cosmic se formează atunci când stelele mor și dispersează particule în spațiu, creând noi planete, sateliți sau meteoriți.
Particule formate înainte de nașterea Soarelui
Pe meteorit, Heck și colegii săi au găsit particule așa-numite „presolare”, adică minerale formate înainte de nașterea Soarelui.
Praful cosmic a rămas captiv și neschimbat timp de miliarde de ani, ceea ce înseamnă că este un fel de capsulă a timpului de dinaintea nașterii sistemului nostru solar.
Particulele presolare nu sunt o noutate, însă sunt extrem de rare. Ele au fost descoperite doar pe 5% dintre meteoriții care au căzut pe Pământ. Mai mult, particule presolare cu o astfel de vechime nu au mai fost identificate până acum.
O bucată mare din meteoritul Murchison a fost donată Muzeului Field din Chicago, SUA, cu aproximativ 30 de ani în urmă. De atunci, cercetătorii de la Universitatea din Chicago au reușită izoleze o parte dintre particulele presolare.
Apoi, pasta este dizolvată în acid, până când rămân doar particulele presolare. În urma acestui procedeu, Heck și echipa lui au reușit să determine vârsta și originea particulelor.
Deși vechimea majorității particulelor este de aproximativ 4.6-4.9 miliarde de ani, cele mai bătrâne datează de acum 7.5 miliarde de ani, conform testelor.
Praful cosmic este aproape la fel de util ca mostrele obținute direct din stele. El ne permite să aflăm mai multe despre istoria galaxiei noastre. Heck speră că metodele folosite în cercetările echipei sale îi vor ajuta și pe alți savanți.